Dieta piękna

Informacja, że zdrowa dieta wpływa pozytywnie na stan Twojej skóry, nie jest sekretem. Dlaczego tak się dzieje?

Zapytaliśmy Prof. Dr. Med. Bernd Kleine-Gunk, eksperta ds. przeciwdziałania starzenia się i prezesa znanego na całym świecie German Society of Anti-Aging Medicine o wskazówki dotyczące zmniejszania glikacji, utleniania i zmniejszania aktywności komórek dzięki odżywianiu.

PORADY ODŻYWCZE MARIA GALLAND PARIS

Wszystko sprowadza się do równowagi. Odpowiednie odżywianie, ćwiczenia, wystarczająca ilość snu i redukcja stresu mogą pomóc zwalczyć wszelkie oznaki starzenia się całego ciała, w tym skóry. „Skóra jest bardzo wyjątkowa. To nie tylko nasz największy organ, ale także bariera między ciałem wewnętrznym a światem zewnętrznym” – mówi prof. Dr med. Kleine-Gunk.

Starzenie się skóry można leczyć wysokiej jakości kosmetykami, ale piękno zaczyna się od wewnątrz, więc są też rzeczy, które powinniśmy robić każdego dnia, aby naturalnie spowalniać procesy starzenia.

ŻYWNOŚĆ, KTÓREJ POWINNIŚMY POWIEDZIEĆ STANOWCZE NIE:

Numer 1 to CUKIER!

Unikaj lub zmniejsz ilość spożywanego cukru. Dr Kleine-Gunk uważa, że jest on „zdecydowanie głównym czynnikiem przyczyniającym się do starzenia skóry”. Zamień słodkie napoje i przetworzone soki owocowe na wodę mineralną lub herbatę bez cukru. Lub wypróbuj „zdrowsze” zamienniki cukru, które mają również składniki odżywcze, takie jak cukier kokosowy, kakao (wszystko z umiarem), także matcha, a nawet przyprawy (cynamon, gałka muszkatołowa, anyż, kurkuma…), które nadadzą smaku Twoim posiłkom.

PRZETWORZONA ŻYWNOŚĆ

„Im bardziej przetworzona jest nasza żywność, tym mniej fitoskładników i witamin zawiera. Dlatego trzymaj się naturalnej i najlepiej organicznej żywności” – mówi prof. Dr Med. Kleine-Gunk.

ZŁOTE RADY

TŁUSZCZE! Zamień „złe” tłuszcze na „dobre”, takie jak kwasy tłuszczowe omega-3 lub tłuszcze jednonienasycone, takie jak oliwa z oliwek, awokado lub ryby.

WARZYWA! Zawartość witamin i składników odżywczych w warzywach ma niski indeks glikemiczny i jest wypełniona witaminami i minerałami, które poprawiają zdrowie skóry. Jeśli to możliwe, trzymaj się ekologicznych i nieprzetworzonych warzyw.

POKARMY BOGATE W PRZECIWUTLENIACZE Pokarmy bogate w przeciwutleniacze, takie jak zielona herbata, kurkuma, orzechy włoskie, cebula, czosnek, marchew, pomidory, jabłka, cytryna, brokuły, papryka i czarne winogrona pomagają zmniejszyć stres oksydacyjny.

PRZYJEMNOŚĆ! Nie zapomnij dodać łyżki przyjemności do wszystkiego, co jesz, i poświęć trochę czasu, aby cieszyć się jedzeniem i unikaj przejadania się.

„Jeśli jesz wystarczająco dużo zdrowych rzeczy, twoje ciało może bardzo dobrze poradzić sobie z niezdrowym jedzeniem, o ile nie przesadzisz. Utrzymanie zdrowia i zdrowe odżywianie nigdy nie powinno oznaczać utraty radości życia… ”
– mówi prof. Dr med. Kleine-Gunk.